På god väg mot nytt tisdagsrekord
Ännu en vecka har gått, och ännu en Tisdagsgolf är spelad!
Efter två veckor med lite dipp i deltagandet var det åter 30 spelare i startfältet, och snittet håller sig stadigt över 28 per vecka. Vi närmar oss också 50 unika deltagare under året (48 just nu, tidigare rekord låg på 41), och då är bara halva säsongen spelad.
Sammanlagt har det spelats 368 rundor i Tisdagsgolfens regi 2020, vilket redan är fler än vad som gjordes 2018 (348 st)! Om vi blir minst 29 spelare båda de kommande veckorna kommer vi ha slagit deltagarrekord redan i juli, med tio omgångar kvar. Otroligt!
Den här veckan var det, som vanligt, några som presterade extra bra. Nedan följer ett axplock.
Årsbästan och personliga rekord
Johan Bryntesson gör sin första säsong, och det går uppåt hela tiden. Den här gången slog han till med ett rejält personligt rekord; 66 kast, hela sex kast bättre än hans näst bästa runda!
Höjdpunkterna innehöll birdies på hål 3 och 14, men han hade även cirkelträffar på 4 och 7.
Det känns som att det kan bli en ganska rejäl klättring i tabellen också för Johan, som har två rundor över 80 kast att radera ut.I juniorklassen börjar Filip Hansson ta ett rejält grepp om förstaplatsen (snitt 75,4 kast efter sju omgångar). Den här veckan gick han på stabila 69, vilket skulle ha varit personbästa om det inte vore för att han redan gått på samma resultat när han tog hem första klubbmästerskapet för juniorerna. Tangerat PB således, men också Tisdagsgolfsrekord.
Filip Lyckades också ta hem veckans CTP-poäng, det historiska första sådana på hål 12!Innan tisdagens runda inhandlade Mauro Segnati två av nya klubb-puttar (Pures med Tvåstad-loggan), och han tyckte att det var lika bra att börja köra med dem i skarpt läge direkt. Ingen kan invända mot det beslutet med facit i hand.
Mauro rivstartade och låg -3 efter halva rundan, och var länge i ensam eller delad ledning. Slutresultatet på 59 kast innebar en andraplats, årsbästa och tangerat personbästa (tidigare noterat så långt tillbaka som 2018)!
Puttarna tycks ha haft stor del i framgången, åtminstone enligt honom själv. Och statistiken bekräftar det; 86 % inom cirkeln, och hela fyra fullträffar från över 10 meter!
Vad kommer hända när han har spelat in sig med den nya modellen?
Outside-puttar
Redan för två år sedan började det bli lite prestige i att räkna antalet outside-puttar, efter ett år då Anders Fagermoens framfart inte gick att missa. Det var ett tag då han tycktes slänga i puttern från alla tänkbara distanser.
Det ledde till ett intresse för att räkna samman antalet lyckade långputtar och skapa en tabell, något som Mikael såklart fixade fram i sitt excellenta dokument.
Efter Anders tydliga vinst i outside-ligan 2018 var det en stenhård kamp förra året, där Rickard Sköld till slut tog hem titeln med en hårsmån framför Ronny Frid-Atterfalk.
Efter 13 omgångar ser toppen i den ligan ut såhär:
Ronny Frid-Atterfalk, 9
Rickard Sköld, 7
Anton Carlsson och Mauro Segnati, 6
Bakom topp-kvartetten skuggar Niclas Andersson och Ivar Stenberg med fem vardera, och ytterligare fem spelare har prickat i fyra var. Jämnt och spännande således, även om Ronny tycks ha gjort ett litet ryck!
Koll på hålen
Den här veckan är det dags att syna hål 5 och 6, två par 3-hål som är svåra att göra birdie på - men av olika skäl.
Hål 5
Banans kortaste hål, men också ett hål som ställer varje spelare inför ett val mellan offensivt eller defensivt spel. För att kunna nå cirkeln krävs det (oftast) att man sätter vänstra mandatoryt i spel, vilket i sin tur innebär en stor risk att få en femma i protokollet snarare än den eftertraktade tvåan.
Över tid ser det ut som att fler har accepterat en mer återhållsam strategi som går ut på att spela på säker passering av trippelmandot, för att sedan hoppas att man kan sätta en långputt. Faktum är att inget annat hål har fler outsideputtar än just hål 5. Här har det prickats i hela 15 stycken, nästan dubbelt så många som de hålen med näst flest (9 stycken på hål 1 och 2).
Längd: 56 meter
Par: 3
Spelat: 369 gånger
Snittresultat: 3,5 kast
Antal birdies: 36
Antal circlehits: 65
Svårighetsgrad: 5 (där 18 är svårast)
Spelare med flest birdies:
Anton Carlsson och Mauro Segnati, 4 birdies
Rickard Sköld, 3 birdies
Hål 6
Banans klart längsta 88 meter är sträckan mellan tee och korg på hål 6. Det är nämligen ett av de tre hålen med störst höjdskillnad (6 meter). Skillnaden mot de andra två (hål 4 och 7) är att det går uppför, inte nerför…
En hal och svårträffad green i kombination med stor potential för dödsputtar gör att hålet är ett av de som har minst antal birdies. Endast sex stycken är noterade efter 13 omgångar, och bara en spelare har lyckats mer än en gång!
Det har gjorts en hel del circle hits (24 stycken), men med tanke på att man ofta finner sig blickande uppför eller nerför den skräckinjagande klippan så är det ingen som behöver skämmas över att lägga upp puttarna. Och försöker man ändå kan det vara med viss anspänning. Resultatet är banans lägra konverteringsgrad, där endast 17 % av alla cirkelträffar leder till birdie. Näst lägst siffra finner vi på hål 14, och där är siffran så hög som 34 %.
Längd: 88 meter
Par: 3
Spelat: 368 gånger
Snittresultat: 3,6 kast
Antal birdies: 6
Antal circlehits: 24
Svårighetsgrad: 11 (där 18 är svårast)
Spelare med flest birdies:
Rickard Sköld, 2 birdies
Anton Westman, Niklas Pettersson, Sami Eskelinen och Simon Stefansson, 1 birdie.
I veckan ser det ut att slå om och bli lite kallare, men för vissa kan det nog vara skönt efter helgens tryckande värmebölja. Och 15 grader är inte direkt så att vi ska behöva frysa, väl?
Ses på tisdag!